Belgische vrouw onterecht geweigerd bij stemlokaal

© iStock
Een Belgische vrouw heeft ten onrechte niet mogen stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Heerlen.
De vrouw woont in Heerlen en had een geldige Belgische identiteitskaart bij zich.

Omdat deze kaart niet in een overzicht stond met geldige documenten mocht ze geen stem uitbrengen. Op elk stembureau ligt een brochure van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, met daarin een overzicht van alle geldige documenten. Helaas voor de Belgische inwoonster van Heerlen ontbrak haar id-kaart in die brochure.

Opheldering

De vrouw diende een klacht in bij de gemeente. Die concludeert nu dat ze toch haar stem had mogen uitbrengen. Aan het ministerie is door de gemeente opheldering gevraagd over het ontbreken van de id-kaart in het overzicht. Het ministerie heeft beloofd om het uit te zoeken, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Ontbrekende stem

Het is niet duidelijk of de ene ontbrekende stem gevolgen heeft gehad voor de verdeling van de zetels in de Heerlense gemeenteraad. En daar komt ook geen antwoord op. Een herstemming is namelijk niet aan de orde: "Bij een eventuele herstemming mogen alleen de mensen stemmen die dat afgelopen woensdag ook hebben gedaan", zegt een woordvoerder. "Deze mevrouw heeft woensdag niet mogen stemmen en mag dat bij een volgende stemming ook niet."
Het houden van een nieuwe stemronde gebeurt zelden. Dat wordt alleen toegestaan als er sprake is van grove onregelmatigheden.

Verblijfsvergunning

Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben niet alleen mensen met een Nederlands paspoort stemrecht. Ook mensen uit de EU of mensen met een verblijfsvergunning die in Nederland wonen kunnen hun stem uitbrengen.
Het is niet duidelijk of op meerdere plekken mensen ten onrechte niet hun stem hebben kunnen uitbrengen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!