Kerkrade scherpt aanpak drugspanden aan

© iStock
De gemeente Kerkrade heeft het beleid rond drugspanden aangescherpt. Zo heeft de gemeente nu de mogelijkheid om een drugspand sneller te sluiten.
Door de aanpassing van het zogeheten Damoclesbeleid krijgt de gemeente meer mogelijkheden. Niet alleen kan een pand waar drugs worden gedeald of verhandeld sneller worden gesloten. Het blijft ook langer dicht.

Procentueel

Kerkrade is een van de gemeenten in Nederland waar procentueel veel woningen worden gesloten. In 2015 gingen er 44 panden op slot. Een jaar daarna waren dat er 51. Het leeuwendeel van de sluitingen had te maken met hennepkwekerijen. Bij het Meldpunt drugsoverlast kwamen 399 meldingen binnen.

Ontoelaatbaar

En het signaal dat veel bewoners zich onveilig voelen, is reden voor burgervader Jos Som om in te grijpen. "Ontoelaatbaar. Dit soort strapatsen pakken we met de lokale driehoek (gemeente, politie, justitie red.) keihard aan", zegt hij. "Woningen die worden gebruikt als wietfabriek gaan vanaf nu geen drie maanden, maar twintig weken op slot."

Nog verder aanscherpen

Daarnaast ligt er nog een wetsvoorstel waarin ervoor wordt gepleit dat er niet per se verdovende middelen aanwezig hoeven te zijn voordat er kan worden opgetreden. Dan kan er al worden ingegrepen als er aanwijzingen zijn dat er gedeald wordt of als de buurt er veel overlast van heeft. "Mocht het nodig zijn, dan wordt niet geaarzeld het beleid verder aan te scherpen", aldus Som.

Beek

De gemeente Beek scherpt het beleid ook aan. Niet zozeer omdat er meer plantages zijn. Maar vooral omdat deze steeds professionele zijn, zo zegt burgemeester Christine van Basten-Boddin. "We ruimen vaker meer dan duizend planten op. Een waarschuwing is dan niet meer op zijn plaats. Zo’n pand moet je meteen kunnen sluiten."