Maastrichtse mosasaurus steelt de show in Jurassic World

Hij zat al prominent in de trailer, maar ook in de recensies die donderdag wereldwijd verschenen is er veel aandacht voor de rol van de Maastrichtse Mosasaurus Bèr in de film Jurassic World.
De langverwachte derde opvolger van Steven Spielbergs klassieker Jurassic Park is vanaf donderdag te zien in de bioscopen.

Mosasaurus uit Maastricht

In de film dus ook een rol voor de 67-miljoen jaar oude Bèr uit Maastricht. De mosasaurus werd in 1998 ontdekt door paleontologen in de ENCI-groeve in Zuid-Limburg en speelt in Jurassic World een prominente rol. De scene uit de trailer, waarin het enorme beest uit het water springt om een haai als tussendoortje op te peuzelen, maakte al indruk, maar na het zien van de complete film blijkt 'onze' mosasaurus nog steeds tot de verbeelding te spreken. Getuige ook de recensies van over de hele wereld.
Zie Bér in actie vanaf minuut 01:00.

Spectaculair moment

Het Britse Mirror heeft bijvoorbeeld lovende woorden over voor de scene waarin Bér opduikt. Over de film schrijft de krant: "Er is meer dan voldoende moois te zien om je niet te vervelen. Van de Velociraptors die getraind worden door Owen (hoofdrolspeler in de film red.) tot het spectaculaire moment waarop een gigantische, op een krokodil lijkende Mosasaurus uit het water van het aquarium springt om zijn lunch door te slikken."

Puur zomerentertainment

Entertainment Weekly roemt Jurassic World als puur zomerentertainment en meent dat dat mede ligt aan het zeemonster. "Karakterontwikkeling wordt tot een minimum beperkt terwijl we staren naar raptors die op de loer liggen en een prehistorisch zeemonster uit het water springt om een witte haai te verorberen.
Favoriet van de fans
Comingsoon.net ziet in Bér zelfs een blijvertje. "Er is ook nog een Mosasaurus, die een beet uit Jaws neemt en alles in zich heeft om een favoriet van de fans te worden." Slashfilm.com vindt dan weer dat de scene met Bér één van die scenes is die van Jurassic World een echte zomer blockbuster maakt.

Imposant onderwatermonster

En ook in België is de Maastrichtse mosasaurus opgevallen. Volgens DeFilmblog.be ziet de film er visueel indrukwekkend uit waarbij de de scenes met het 'imposante onderwatermonster' de 'meest in het oog springende zijn.'
Niet realistisch
Het enige puntje van kritiek komt vanuit Nederland. NRC heeft een wetenschapsredacteur en dinofanaat de film laten zien en die concludeert dat Bér niet heel realistisch is weergegeven.

Veel te groot

"In Jurassic World is Mosasaurus de hoofdact van een veredelde dolfinariumshow. Naar haaien happen, publiek nat spetteren, dat soort werk. Geweldige scènes, maar het uiterlijk van het beest klopt van geen kant. Zijn huid is te pukkelig voor een zeeroofdier, zijn tong is niet gespleten, de staart heeft de verkeerde vorm en het beest is veel te groot. De langste Mosasauriërs waren 18 meter. De Mosa uit de film meet ongeveer 50 meter."

Steven Spielberg

Al neemt ook hij het producent Spielberg en zijn kompanen niet kwalijk. "Hun mosasaurus is zelf geknutseld. Dus op zich kan dat allemaal, binnen de logica van de film. Als de parkwachters een grotere willen, komt er een grotere."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!