'Asbestsanering in de knel door stimuleren duurzame energie'

© Istock
Coalitiepartijen D66 en PvdA willen de sanering van asbestdaken niet langer koppelen aan het stimuleren van duurzame energie, bijvoorbeeld door het leggen van zonnepanelen.
Dat zeiden ze in een vergadering van het Limburgs Parlement.
Daarmee nemen ze afstand van de lijn van oud-SP-gedeputeerde Daan Prevoo. Volgens beide partijen werkt die koppeling niet in de praktijk en komt de asbestsanering in de knel. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle asbestdaken bij particulieren, bedrijven en instellingen verwijderd zijn.

Ongelukkig huwelijk

PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers sprak van een 'ongelukkig huwelijk waar we mee moeten stoppen'. "We moeten absoluut asbest aanpakken en duurzaamheid stimuleren, maar die niet aan elkaar koppelen", zo vindt hij. D66-Statenlid Hans van Wageningen wees erop dat er door de aanpak pas 24 gehonoreerde aanvragen zijn voor een lening voor asbestsanering. Terwijl er bijna 4000 zijn toegekend voor alleen zonnepanelen. Daarom moeten we de koppeling tussen beiden loslaten, zo luidde zijn pleidooi.

Notitie

GroenLinks en PVV waren vanaf het begin al tegen de koppeling van asbestsanering en duurzame energie. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde dat de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers vóór 1 oktober met een notitie komt over de aanpak die hij voorstaat.
Maar nu al zeggen dat asbestsanering en duurzame energie los van elkaar komen te staan, gaat Koopmans te ver. "De heilige graal van het wel of niet gekoppeld hebben, is voor het provinciebestuur nooit het interessantste onderdeel van het beleid geweest", aldus Koopmans in het Limburgs Parlement.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!