'Grensligging Limburg trekt zware misdaad aan'

© Erwin Minkenberg
Dat de zware misdaad in Limburg zo welig tiert, ligt vooral aan de grensligging van de provincie.
Dat zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel maandag in AvondGasten op L1 TV.

'Colombia van Europa'

Hij deed voor zijn documentaire Narcostaat NL veel onderzoek naar de drugsproductie in Limburg en Brabant. Daarin wordt Zuid-Nederland het Colombia van Europa genoemd. "Je zit hier tussen België en Duitsland, en met name in Duitsland zijn de prijzen voor drugs hoger. Dan is het al snel lucratief om hier te gaan produceren en naar Duitsland te gaan exporteren. De grenzen zijn makkelijk te overschrijden."

Criminelen niets in de weg gelegd

Daarnaast waren er ook een tijd lang te weinig mensen en middelen om de criminaliteit goed aan te kunnen pakken. "Er was een tijd dat er zoveel op het bordje van politie en het openbaar ministerie lag dat de zware misdaad een ondergeschoven kindje is geweest," aldus de misdaadverslaggever.

Van kwaad naar erger

Als er veel ergens aan te verdienen valt, zoals aan drugsproductie en -handel, ontstaat er een concurrentiestrijd. En dat leidt dan weer tot andere vormen van criminaliteit, zoals bedreigingen en liquidaties.

'Maatschappelijke verandering nodig'

Boeren worden vaak bedreigd om hun schuren af te staan voor drugsproductie. "En het vervelende is dat als je eenmaal in die wereld zit, je er bijna niet meer uit komt." Doordat mensen zoveel om zich heen zien gebeuren, gaan ze het allemaal maar normaal vinden. Er vindt volgens Van den Heuvel een soort afstomping of acceptatie plaats en dat zou moeten veranderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!