Limburgs Parlement geeft groen licht windmolenpark Venlo

Het Limburgs Parlement heeft groen licht gegeven voor het opstarten van de procedure voor een groot windmolenpark in Venlo.
Maar of er daadwerkelijk negen windmolens komen of minder is nog volstrekt onduidelijk. De partijen zijn daarover verdeeld en willen nu nog geen definitieve knoop doorhakken.

Overlast en schade

Vlak voor de verkiezingen van 21 maart zette de gemeenteraad van Venlo een streep door het plan voor het windmolenpark in het buitengebied van Blerick en Boekend. De redenen waren geluidsoverlast en mogelijke schade voor de gezondheid van omwonenden.

Regie overnemen

Het provinciebestuur nam vervolgens de regie over. Het vindt dat de windmolens nodig zijn om aan de afspraken met het Rijk over de hoeveelheid windenergie in Limburg te kunnen voldoen.

Inpassingsplan

In het Limburgs Parlement stemden alleen PVV, 50Plus, Lokaal Limburg en de fractie Bus tegen het zogeheten provinciaal inpassingsplan van de provincie. Dat is een soort bestemmingsplan waarmee de provincie een gemeente opzij kan zetten.

Draagvlak

De vier oppositiepartijen zijn tegen, omdat er geen draagvlak is voor negen windmolens. Van de coalitiepartijen stelden SP, VVD en PvdA dat de komende maanden ook gekeken moet worden naar alternatieven waar wel draagvlak voor te krijgen is. "Laten we de tijd benutten om tot een betere aanpak te komen", zei VVD-Statenlid Anton Kirkels.

Omwonenden

Het CDA stond al positiever tegenover het windmolenpark, omdat overgang naar duurzame energie nou eenmaal nodig is. "Al moet er wel aandacht zijn voor de zorgen van omwonenden", aldus Statenlid John Verhoijsen.

Steun

D66 en ook oppositiepartij GroenLinks steunen de komst van het windmolenpark en de tussenkomst van de provincie voluit. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zei 'in eerste instantie' te willen gaan voor de geplande negen windmolens. "We gaan wel in gesprek met de gemeente Venlo en dat kan tot een andere uitkomst leiden. Maar dat kan ik niet nu al toezeggen", zo stelde Geurts.
Pas in september moet het Limburgs Parlement een besluit nemen over het aantal molens als de procedure is doorlopen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!