IS eist aanslag bijeenkomst Wilders op

Politieonderzoek op de plek van de schietpartij. © AFP
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op de spotprentbijeenkomst in Texas, waar Geert Wilders bij aanwezig was, opgeëist.
De terroristen maakten dinsdag via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten, zo meldden internationale media. Het zou de eerste keer zijn dat IS op Amerikaans grondgebied een aanslag pleegt.

Spotprents

Volgens de BBC zei IS dat "twee soldaten van het kalifaat" de aanval pleegden op de bijeenkomst. Daar werden volgens al-Bayan "negatieve afbeeldingen van de profeet Mohammed" getoond.
"Wij zeggen nu al tegen Amerika dat wat gaat komen groter en bitterder zal zijn. Jullie zullen de strijders van de Islamitische Staat verschrikkelijke dingen zien doen."

Twitter

Een van de daders had al via een tweet gezegd loyaal te zijn aan IS. Ook via andere Twitteraccounts werd de aanslag al gekoppeld aan IS.

Schietpartij

Twee mannen openden in de nacht van zondag op maandag het vuur op de bijeenkomst, waar de Venlose PVV-leider de hoofdspreker was. Wilders was net weg, toen de terroristen begonnen te schieten. Ze werden kort daarna door de politie doodgeschoten.
Het is nog onduidelijk of Wilders een specifiek doelwit van IS bij deze aanval was.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!