Philharmonie wil in Maastricht én Eindhoven blijven

De Philharmonie Zuidnederland.
De Philharmonie Zuidnederland wil in Maastricht èn in Eindhoven gevestigd blijven. Het orkest schrijft dat in een brief aan minister Jet Bussemaker.
De keuze is gebaseerd op een rapport dat een onderzoeksbureau over het orkest heeft geschreven.

Risico's

In het rapport staat dat kiezen voor één vestigingsplaats meer risico's met zich meebrengt, bijvoorbeeld het verkleinen van het draagvlak van het orkest in beide provincies. Als het orkest uit één van de twee provincies zou vertrekken bestaat het risico dat die provincie het orkest ook niet meer financiert, aldus de onderzoekers. De provincie Limburg sprak eerder al steun uit voor een orkest met twee vestigingsplaatsen.

Discussie

De standplaats van het orkest is al jaren een punt van discussie sinds de Raad voor Cultuur er vijf jaar geleden over begon. Volgens de raad zou het orkest voor één plek moeten kiezen om snel artistiek beter te worden. De onderzoekers constateren nu dat de keuze voor één of twee plaatsen "artistiek gezien (...) van beperkte invloed is".

Artistieke kwaliteit

Het Rijk en de provincies Limburg en Noord-Brabant hebben opdracht gegeven voor het onderzoeksrapport. Ze wilden weten of de spreiding van het orkest over twee vestigingsplaatsen invloed heeft op de bedrijfsvoering van het orkest en op de artistieke kwaliteit.
Philharmonie Zuidnederland is in 2013 ontstaan door een fusie van het Limburgs Symphonie Orkest (LSO) en het Brabants Orkest.