Sittard-Geleen onder toezicht vanwege miljoenentekort

De Markt in Sittard. © iStock
Sittard-Geleen zit in de financiële problemen en dus komt de gemeente onder toezicht van de provincie te staan.
Dat is af te leiden uit een bericht van raadslid Jack Renet op Facebook. Hij heeft daar een presentatie geplaatst die woensdagavond aan de raadsleden is gegeven. Journalisten zijn donderdagmiddag om 12:30 uur uitgenodigd voor een persbijeenkomst.

Huishoudboekje

Uit de presentatie blijkt dat Sittard-Geleen het huishoudboekje niet op orde heeft. In 2018 wordt rekening gehouden met een verlies van 5,4 miljoen, maar dat wordt gedekt door 'incidentele bijdragen'. Ook de jaren daarna is de verwachting dat er jaarlijks rond de 3,5 miljoen euro verlies wordt geleden.

Toestemming

De provincie kan ingrijpen als gemeenten de financiën niet op orde hebben. Bij Sittard-Geleen gaat dat nu gebeuren, zo meldt het raadslid. De gemeente wordt onder preventief financieel toezicht gesteld. "Dat houdt in dat de provincie nu eerst toestemming moet geven eer er geld kan worden uitgegeven", schrijft Jack Renet.

De provincie laat weten dat het officiële besluit over het toezicht dinsdag nog moet worden genomen tijdens de wekelijkse vergadering van Gedeputeerde Staten.