Actievoeren tegen Chemelot levert bedreigingen op

© Flickr/Guido A.J. Stevens
Lekgestoken banden en kinderen die lastig zijn gevallen. De bedreigingen tegen kritische burgers zoals de initiatiefnemers van Chemelotwatch gaan verder dan in eerste instantie bekend was.
In het L1 radioprogramma de Stemming vertelde Harry Geven uit Geleen zondag dat hij al heel vaak bedreigd is. "Vaak telefonisch, maar ook mijn kinderen zijn lastig gevallen op school. En de banden van mijn auto zijn vier keer lek gestoken", herinnert Geven zich. Hij weet zeker dat de actie tegen zijn auto te maken heeft met zijn kritiek op Chemelot. "Steeds nadat ik iets aan de klok had gehangen over benzeen of blauwzuur gebeurde het."

Grof schandaal

Geven volgt Chemelot al jaren. Hij is dan ook niet verbaasd dat de groep mensen achter de Faceboopagina Chemelot Watch bedreigd is. Maar hij noemt het wel een grof schandaal dat bedreigers een initiatief waar duidelijk behoefte aan is, om zeep hebben geholpen.

Lees ook: ChemelotWatch stopt na bedreigingen

De makers van Chemelot Watch zijn persoonlijk bedreigd met uitingen als "we weten waar je woont" laat een van de initiatiefnemers die anoniem wensen te blijven, weten.

Chemelot Watch

Twee jaar geleden begon een aantal omwonenden van het Chemelot bedrijventerrein in Geleen de kritische Facebook pagina Chemelot Watch. Zij waren de overlast en incidenten op Chemelot behoorlijk zat. Daarbij ging het om de gekantelde deksel op de Naftatank, pyrazolen in het drinkwater en meerdere branden.

Nieuwe wetgeving

Internetdeskundige Ad van Bussel denkt dat nieuwe wetgeving nodig is om bedreigingen via de sociale media beter te kunnen aanpakken. Hij raadt internet gebruikers aan om zich via het programma google alerts te beschermen tegen vervelende boodschappen. Van Bussel: "In dat programma kun je je persoonlijke gegevens instellen. Zodra iemand die op het internet plaatst, krijg je een signaal zodat je eventueel kan ingrijpen."