Het is vijf jaar na de inval bij politicus Jos van Rey

© L1/Loes Schreurs
Het is vijf jaar geleden dat de Rijksrecherche een inval deed in het huis van politicus Jos van Rey in Herten. De inval markeerde een belangrijk moment in de Limburgse politiek.
Justitie deed de inval vanwege een groot corruptieonderzoek naar de toenmalig wethouder van Roermond. Ook het stadhuis werd die dag doorzocht.

Telefoontje
De inval werd gedaan na het onderscheppen van een telefoontje tussen Van Rey en toenmalig burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns. Van Rey gaf hem informatie over de vertrouwelijke sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie; Offermanns een van de sollicitanten.

Belangenverstrengeling

Justitie verdenkt Van Rey van belangenverstrengeling. Als wethouder zou hij besluiten nemen waarbij een bevriende projectontwikkelaar betrokken was. Die verwijten werden een jaar eerder al onderzocht door de gemeenteraad van Roermond.

Oud-minister Winnie Sorgdrager en professor Paul Frissen concludeerden toen dat er weliswaar een schijn van belangenverstrengeling bestond, maar dat er van feitelijke persoonlijke belangenverstrengeling geen sprake was.

'San Jose'

Het Openbaar Ministerie startte in de zomer van 2012 een eigen onderzoek onder de codenaam 'San Jose'. Tijdens dat onderzoek werden ook de telefoons van de wethouder afgetapt. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie duurde jaren, tot grote woede en frustratie van Van Rey.
Politiek vleuggellam
Door de lopende zaak werd Van Rey politiek vleugellam. Hij legde na de inval zijn functie als wethouder van Roermond neer. Ook trad hij terug als Eerste Kamerlid.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 startte Van Rey de Lokale Volkspartij Roermond, omdat hij bij de landelijke VVD niet meer welkom was. De LVR kreeg bij de verkiezingen 10 van de 31 zetels. Van Rey werd als lijstduwer met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen.

Voorkeurstemmen
Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen een jaar later zorgden voorkeurstemmen voor een provinciale zetel voor Van Rey, die hij innam namens de nieuwe Volkspartij Limburg. Een week later leidde die entree in Provinciale Staten tot een royement bij de VVD, de partij waar hij decennia lang lid van was.

Veroordeeld

In juli 2016 deed de rechter uitspraak in de corruptiezaak. Van Rey werd veroordeeld. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur. Zowel Van Rey als het Openbaar Ministerie kunnen zich niet vinden in de straf en gaan in hoger beroep.

Schot in de roos

Tijdens de bestuursperiode van Jos van Rey in Roermond groeit de stad fors. Het Outlet Centre blijkt een schot in de roos. Die bloeiperiode levert Van Rey de bijnaam op van 'zonnekoning' van Roermond. Het succesverhaal en zijn daaropvolgende val inspireert theatermakers in 2016 tot de Opera 'El Rey', met Suzan Seegers in een rol die gebaseerd is op Jos van Rey.

Hoger beroep

In november start het hoger beroep in de zaak tegen Jos van Rey. Op 20 december wordt uitspraak gedaan.