Rijk investeert geld in mogelijke komst Einstein Telescoop

Zo zou de Einstein Telescoop er ondergronds uit komen te zien. © ASPERA
Het Rijk legt 32 miljoen euro opzij voor faciliteiten van wereldformaat waarbij de Einstein Telescoop, die mogelijk in Limburg komt, expliciet wordt genoemd.
Dat blijkt uit een kamerbrief van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geen garantie

"Afhankelijk van voor welke faciliteit gekozen gaat worden, kan het bedrag ingezet worden voor maken van een start met plannen voor een nieuwe internationale faciliteit in Nederland, bijvoorbeeld de Einstein Telescoop", schrijft Van Engelshoven. Ze geeft ook nadrukkelijk aan dat het toegezegde geld geen garantie biedt dat in dit geval de Einstein Telescoop in Nederland komt.

Meest geschikt

Al jaren ligt het plan om het ondergrondse meetstation dat zwaartegolfkrachten kan detecteren te vestigen in het Heuvelland. Bodemonderzoek heeft al uitgewezen dat de Limburgse grond het meest geschikt is voor het wetenschappelijk instrument. Andere locaties die ook in aanmerking komen zijn Sardinië en de regio Boedapest. Rond 2020 bepaalt het Europese investeringsfonds Esfri of de telescoop in het grensgebied komt.
Het project is overigens niet goedkoop, het zou zo’n 1,1 miljard kosten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!