Rianne Donders gaat gewoon naar Indië-herdenking

© René Manders (Eindhovens Dagblad)
Burgemeester Rianne Donders van Roermond gaat zaterdag gewoon naar de Indië-herdenking in haar gemeente.
Dat laat ze weten in een reactie op de open brief van het comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties.

Lees ook: 'Donders moet niet deelnemen aan Indië-herdenking'

Oorlogsmisdaden

Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden. Ze vragen staatssecretaris Martin van Rijn en burgemeester Donders van Roermond op zaterdag niet naar de Indië-herdenking te gaan.

Herdenking

De burgemeester gaat niet in op dat verzoek. "Op de eerste zaterdag van september herdenken wij in Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945–1962 de gesneuvelde militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Militairen die destijds zijn uitgezonden door de Nederlandse regering. De discussie over de gebeurtenissen van toen is een aangelegenheid van de regering", zegt de Roermondse burgemeester.
"De regering heeft in december 2016 ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar deze periode in voormalig Nederlands-Indië. De schrijvers van de genoemde brief moeten zich dan ook tot haar richten."

Zoals afgesproken

Burgemeester zegt dat het Nationaal Indiëmonument een bijzondere betekenis heeft in Roermond. En daarom is ze zoals afgesproken aanwezig bij de 30ste Indië-herdenking in het Nationaal Herdenkingspark Roermond.