Limburgse transportsector: Belgische tol moet anders

© Istock
Limburgse transportbedrijven willen dat de tolheffing in België wordt aangepast.
De registratiekastjes in de vrachtwagens haperen regelmatig waardoor er geen tol wordt afgedragen. Met forse boetes voor de bedrijven tot gevolg.

Weet van niks

Transportbedrijf Limpens uit Elsloo heeft al voor zo'n 30.000 euro aan boetes uit België gekregen. Onterechte boetes, zo stelt Jacques Querelle van het transportbedrijf. "De registratiekastjes in de auto's hebben te maken met veel storingen. Als je dan bij een tolpoortje komt, krijg je een boete van 1000 euro. Terwijl de chauffeur van niets weet."

Testen

De transportsector wil dat België het systeem nog een goed gaat bekijken. "Ze moeten eerst goed testen, net zoals ze in Duitsland gedaan hebben. Als het werkt ga je pas tol heffen", stelt Querelle.

Overleg

Volgens belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland zijn veel transportbedrijven het slachtoffer en moet België stoppen met handhaven. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gaat binnenkort met haar Belgische collega praten over de problemen. De Belgen haalden in heet eerste jaar 648 miljoen euro op met de tolheffing, waarvan 11 % werd betaald door Nederlandse transportbedrijven.