Bovens: 'Maastricht als debatcentrum van Europa'

Terugblik op Europe Calling in stadhuis Maastricht. © L1
Maastricht moet het debatcentrum van Europa worden. Die ambitie sprak gouverneur Theo Bovens uit bij de afsluiting van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht.
In het Maastrichtse stadhuis werd donderdagavond teruggekeken op Europe Calling, het project waarin een jaar lang werd gedebatteerd over de betekenis van het Verdrag van Maastricht. In dat Verdrag werd in 1992 de Europese Unie opgericht, en zag ook de euro het levenslicht. In Europe Calling is vooral gediscussieerd over de noodzakelijke veranderingen in Europa.

Timmermans

Gouverneur Theo Bovens wil dat het debat over Europa structureel in Maastricht plaatsvindt. Hij heeft daarin een medestander in Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie. Conferenties en bijeenkomsten over Europa moeten wat beide politici betreft naar Maastricht gehaald worden.

Voorbeeld van München

Daarmee volgt Bovens de suggestie van voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland Theo Waigel. Die suggereerde in de documentaire "25 Jaar Verdrag van Maastricht" dat de Limburgse hoofdstad het voorbeeld van München zou moeten volgen. De Zuid-Duitse stad organiseert ieder jaar een grote veiligheidsconferentie. Maastricht zou volgens Waigel haar Europese historie moeten gebruiken om periodiek Europese conferenties te organiseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!