Camiel Eurlings wilde al eerder opstappen als IOC-lid

© Jean-Pierre Geusens
Camiel Eurlings wilde eerder al opstappen als IOC-lid. De Valkenburger had op 23 december al een persbericht klaarliggen en een cameraploeg klaarstaan om zijn vertrek wereldkundig te maken.
"Toen heb ik op basis van een gesprek met het IOC besloten dat niet te doen", zegt de voormalige goldenboy van het CDA in een interview met RTL.

Gesprek

Vrijdag trad Eurlings terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn ex-vriendin Tessa Rolink. Maar naar eigen zeggen had hij dat al veel eerder willen doen. "Ik had dat besluit al veel eerder willen nemen", zegt hij. Toen hij een cameraploeg 'on hold' had staan en zijn persbericht wilde versturen, wilde het IOC een gesprek met Eurlings.

Geen formeel beletsel

"Het IOC zei dat er formeel geen beletsel was", zegt Eurlings. Volgens de oud-politicus werd zijn functioneren gewaardeerd. Sterker nog, ze zouden tegen hem gezegd hebben dat hij er vooral mee door moest gaan. "Ten derde heeft het IOC mij er ook klemmend op gewezen dat, als ik zou opstappen, dat Nederland dan geen IOC-lid meer zou hebben."

Dominant

Uiteindelijk heeft hij de knoop toch doorgehakt. "Ik kan best een stootje hebben, maar deze discussie is helemaal dominant geworden", zegt de CDA-coryfee. "En het domineert daarmee waar het nu eigenlijk voor ons allemaal zou moeten gaan. Het gaat om de sport en de sporters. Ik heb zelf besloten dat ik het niet meer kan accepteren dat de discussie rond mijn aanblijven hun moment zo domineert."