Zonneberg Maastricht gaat in de verkoop

© rijksmonumenten.nl
De monumentale hoeve Zonneberg gaat in de verkoop. Natuurmonumenten wil dat de hoeve weer permanent als woning gebruikt gaat worden, mogelijk in combinatie met kleinschalige horeca.
Natuurmonumenten wil wel enige zeggenschap over het rijksmonument houden. Daarom wordt de hoeve uit 1873 verkocht via een zogeheten erfpachtconstructie: alleen het pand wordt verkocht, de grond blijft eigendom van Natuurmonumenten.

Aanvullende voorwaarden
Bij de koop worden allerlei aanvullende voorwaarden gesteld, om het monumentale karakter van de hoeve veilig te stellen en om de natuurbelangen niet te schaden. De ligging in de natuur, waar slechts beperkt verkeer mogelijk is, maakt een volledig openbare functie volgens Natuurmonumenten niet haalbaar. Bewoning is de beste garantie voor langdurig behoud van de hoeve, eventueel samen met een kleinschalige theetuin, bed and breakfast, expositieruimte of soortgelijk initiatief.

Rust
Eduard Habets van Natuurmonumenten: "We zoeken samen met de nieuwe eigenaar naar een goede, duurzame functie. We zoeken rust, behoud van het cultureel erfgoed en zichtbaarheid in het landschap in deze agrarische setting." De omliggende weilanden worden dan ook bewust niet mee verkocht. De mergelhoeve is bouwtechnisch in een redelijke staat; met name het interieur moet worden gemoderniseerd.

Hoeve Lichtenberg
De hoeve wordt per openbare inschrijving verkocht, waarbij niet alleen naar de hoogste bieder wordt gekeken, maar ook naar de plannen voor het toekomstig gebruik. Het verkoopproces is in handen van Rentmeesters Klement2, gespecialiseerd in historisch landelijk erfgoed. De opbrengst van de verkoop zet Natuurmonumenten in voor behoud van ander historisch vastgoed, zoals hoeve Lichtenberg.

Lift naar ENCI-groeve
Ook hier is de bereikbaarheid een probleem; autoverkeer door de natuur is onwenselijk. Eerder werd geopperd om van Lichtenberg een hotel te maken, met een lift naar de ENCI-groeve. Dit wordt nog steeds bekeken, maar Habets verwacht hierover geen duidelijkheid voor 2020.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!