Eerste Limburgse hittegolf is een feit

Zomer in Maastricht. © Archiefbeeld: iStock
In Arcen werd het woensdag 30 graden en daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit.
Omdat het voorlopig warm blijft, kan de hittegolf in het zuiden van het land volgens weerbureau Weeronline tot wel bijna drie weken gaan duren.

Verschillende plekken

Weerbureau Weerplaza verwacht de komende weken meer regionale hittegolven op verschillende plekken in het land, bijvoorbeeld in Noord-Brabant.
Om van een hittegolf te spreken moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn. In Arcen worden sinds vorige week woensdag temperaturen van boven de 25 graden te gemeten, waarvan de laatste drie boven de 30.

Tropische temperaturen

Een hittegolf eindigt als het kwik onder de 25 graden zakt. Van een landelijke hittegolf is pas sprake als dezelfde tropische temperaturen gemeten worden in De Bilt, waar het KNMI gevestigd is. Dat zit er voorlopig niet in, want in De Bilt is de thermometer nog niet boven de 30 graden uitgekomen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!