Minder starters in Limburg

© iStock
Het aantal Limburgers dat een bedrijf start, is in het eerste kwartaal van 2015 met 11 procent afgenomen ten opzichte van een jaar geleden.
Dat heeft ING becijferd. Volgens de bank leidt de opleving van de economie tot een afname van ‘gedwongen ondernemerschap’. Met name in de persoonlijke dienstverlening (nagelstudio’s, kappers) en bij webshops is een daling waarneembaar.

Arbeidsmarkt trekt aan

In heel Nederland schreven zich tussen 1 januari en 1 april 36.000 nieuwe bedrijven in bij de Kamers van Koophandel. Dat is een daling van 6 procent. Volgens ING komt dit met name doordat de arbeidsmarkt aantrekt. Meer mensen kunnen bij een baas blijven werken en hoeven niet noodgedwongen een eigen bedrijf te starten.

Geen trend

Op Groningen, Overijssel en Flevoland na is de daling van het aantal starters in Limburg het grootst, meldt ING. Ger Smith van het Starterscentrum Limburg, dat beginnende ondernemers adviseert en begeleidt, signaleert ondanks de daling in het eerste kwartaal nog geen trend voor 2015.

Zuid-Limburg

In 2013 werden in Limburg zo’n 7400 ondernemingen gestart, in 2014 waren dat er ongeveer 7100. "Als je de daling die ING meldt, zou vertalen naar heel 2015, dan zouden we uitkomen op rond de 6400 starters. Fors minder dus dan een jaar eerder en dat zie ik niet gebeuren, zeker niet in Zuid-Limburg", zegt Smith.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!