Bidprentjesjager moet nog twee weken brommen

© iStock
De Maastrichtse bidprentjesverzamelaar Rafaël N. (49) blijft voorlopig nog even vastzitten. Vrijdagmiddag besloot de rechter-commissaris zijn voorarrest met twee weken te verlengen.
De veertiger zou zich hebben voorgedaan als vrijwilliger van Maastrichtse parochies, om zo bij rouwende families in huis te komen. Eenmaal binnen probeerde hij ze een bidprentje te ontfutselen.Stalking en bedreiging

De politie bevestigde eerder tegenover 1Limburg dat er een tiental aangiftes is gedaan tegen de Maastrichtenaar, die meermaals werd veroordeeld en zelfs een tbs-straf kreeg voor vergelijkbare vergrijpen. Nu wordt hij onder meer verdacht van stalking en bedreiging.


Vier keer beet

Vijf aangiftes werden vrijdag besproken bij de rechter-commissaris. In vier gevallen slaagde Rafaël in zijn missie en kreeg hij een bidprentje. Later kregen de 'slachtoffers' argwaan, waarop ze alsnog aangifte deden.


Opstootje in zorgcentrum

Een keer liep hij direct tegen de lamp, hetgeen tot een opstootje leidde. Dit zou hebben plaatsgevonden in zorgcentrum de Zeven Bronnen, in Maastricht. De bidprentjesfetisjist probeerde daar binnen te komen, maar werd gesommeerd te vertrekken. Dat ging blijkbaar niet vanzelf. Daarop is er een duwpartij ontstaan, zegt een getuige.
© Erna van Crombrugge

Netjes

Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen, die de bidprentjesverzamelaar bijstaat, vindt niet dat Rafaël opgesloten moet worden. "De rechter-commissaris had in mijn ogen kunnen volstaan met een meldplicht op het politiebureau. Ik ben ervan overtuigd dat hij zich netjes zal gedragen."

Hoewel er vrijdag maar vijf voorvallen werden besproken, laat het Openbaar Ministerie weten alle aangiftes mee te nemen in het onderzoek.