Miljoenenschade pluimveebedrijven door fipronil-affaire

© ANP
De fipronil-afaire heeft pluimveebedrijven al 33 miljoen euro gekost.
Gemiddeld kost het schandaal een betrokken bedrijf 120.000 tot 220.000 euro. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Blokkade

Het grootste deel van de kosten, 16 miljoen euro, is het gevolg van de blokkade die de bedrijven werd opgelegd. De maatregelen waren nodig omdat bij de bedrijven het giftige fipronil was aangetroffen in eieren. De overige kosten zijn gemaakt om de bedrijven weer schoon te maken.

Schandaal

In Limburg werden een tiental bedrijven getroffen door het schandaal. Zij lieten hun stallen behandelen tegen bloedluis door het bedrijf Chickfriend. Die gebruikten het verboden middel fipronil. Dat middel is in de eieren terecht gekomen.

Reputatie

De raming van Van Dam houdt geen rekening met schade die later nog kan optreden. De reputatie van het Nederlandse ei kan bijvoorbeeld zijn geschaad. Ook is nog onduidelijk hoe hard fokkers en winkels zijn getroffen.

LTO

De Limburgse voorzitter van de pluimveesector van LTO Nederland, Eric Huberts, liet eerder weten dat de kosten van de affaire honderden miljoenen zou gaan bedragen. Volgens hem zijn veel kosten nog niet te voorspellen. Zo zullen winkeliers de kosten voor terughaalacties van eieren bij de boeren neerleggen.

200.000 kippen

Landelijk zijn er zo'n 1,5 miljoen kippen geruimd vanwege de fipronil-affaire. In Limburg ging het om 200.000 kippen. Ook werden miljoenen eieren teruggeroepen omdat de stof daarin was aangetroffen. Tot nu toe zijn 258 pluimveebedrijven getroffen door de affaire.