Gemeenteraad Heerlen wil rampenplan kerncentrale Tihange

© Flickr/maol/CC BY-NC-SA 2.0
Zolang de sterk verouderde kerncentrale van Tihange nog niet gesloten is, moeten communicatie- en calamiteitenplannen ook plaatselijk worden uitgewerkt.
Dat stellen de fracties van D66 en VVD in de Heerlense gemeenteraad.

Aandringen op sluiting
Zij dienen dinsdagavond een motie in waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen om bij de Belgische autoriteiten aan te dringen op definitieve sluiting. Naar verwachting zal de Heerlense gemeenteraad zich daar in grote meerderheid achter scharen. Aken en Gulpen-Wittem gingen Heerlen voor. In Maastricht wordt naar verwachting dinsdag een vergelijkbare motie aangenomen.

Scheurvorming
Tihange ligt hemelsbreed 75 kilometer van Heerlen af. De reactor wordt geplaagd door ernstige scheurvorming. Eigenaar Electrabel overweegt de centrale op te lappen, maar kan geen uitsluitsel bieden. Het bedrijf wil vooralsnog niet verder gaan dan het uitdelen van jodiumpillen in een straal van 100 kilometer rond de centrale, ook al is dat bij een ramp niet afdoende.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!