Gedeputeerde wil af van toeslag op wegenbelasting

© iStock
VVD-gedeputeerde Koppe wil het liefst af van het huidige systeem van de provinciale opcenten, een toeslag op de motorrijtuigenbelasting.
Dat zegt Koppe tegen Nieuwsuur. "Het is moeilijk uit te leggen dat dezelfde auto in de ene provincie meer aan belasting kost, dan in de andere”, meent de gedeputeerde.

Enige
Limburg is de enige provincie die het tarief voor de provinciale opcenten de afgelopen vier jaar heeft verlaagd. In alle andere provincies is deze toeslag op de motorrijtuigenbelasting verhoogd, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. In Friesland zelfs met meer dan 9 procent. Alle provincies samen sleepten vorig jaar 1,5 miljard aan opcenten binnen.
Koppe krijgt steun van Gelderland en Groningen, bij zijn pleidooi voor afschaffing van het huidige systeem.

Zelf bepalen
De provinciale opcenten worden samen met de motorrijtuigenbelasting geïnd. Het is een onderdeel van de financiering van de provincies. Die mogen zelf uitmaken waar ze het geld aan uitgeven. Ze kunnen ook zelf de hoogte van de toeslag bepalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!