Video: veel animo voor DNA-onderzoek Nicky Verstappen

© L1
De animo om mee te doen aan het grote DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen is groot.
Dat bleek uit gesprekken met mensen die zich zaterdagochtend meldden bij het DNA-afnamepunt in gemeenschapshuis De Klokkestoel in Heibloem. Zaterdagochtend was het een komen en gaan van mannen bij de Klokkestoel. Bij twee afnamepunten in Landgraaf werden zelfs extra straatjes ingericht vanwege de hoge opkomst.

Hulp

De mannen hopen met het afstaan van hun DNA de nabestaanden te helpen. "Het is zo gebeurd en stelt haast niets voor", laat een van de deelnemers weten nadat hij zijn wangslijm heeft afgestaan. "Waarom zou je niet gaan? Ik hoop dat we zo de mensen kunnen helpen."

Geen oproep

Hoe groot de animo in Heibloem is, blijkt als zich een man meldt die geen oproep had gekregen om DNA af te staan. "We houden er rekening mee dat ook mannen komen die niet zijn uitgenodigd'', zegt woordvoerder Dick van Gooswilligen van de politie "Daarvoor is er ruimte."

Familielijn

En wat als er mannen ondanks uitnodiging niet opdagen? Van Gooswilligen ontkent dat ze dan gelijk verdachte zijn. "Dan kijken we in de familielijn. Alleen als dat niet mogelijk is, gaan we zo iemand benaderen."

Opkomst groot

In Heibloem zijn zo'n 400 mannen uitgenodigd om tot en met 27 februari DNA te komen afstaan. De opkomst was volgens de politie groot, mensen moesten een tijd op hun beurt wachten.

Zes locaties

Er wordt op zes locaties DNA afgenomen: vier locaties in Landgraaf, bij een punt in Heerlen en in Heibloem. In totaal zijn er in deze zaak 21.500 mannen opgeroepen.