Voedingscentrum blij met noten-onderzoek

© Istock
Het Voedingscentrum is blij met de uitkomsten van een Maastrichts onderzoek naar de gezonde effecten van noten en pinda's.
Maar het gaat nog niet meteen zijn voedingsadvies aanpassen, meldt Els Dijkstra van het centrum.

Gezond

Uit de Maastrichtse studie blijkt dat noten een positief effect hebben op een aantal ernstige aandoeningen. Mensen die dagelijks een handje onbewerkte noten eten, hebben minder kans om te overlijden aan ziektes aan de luchtwegen, hersenziektes, diabetes, kanker, en hart- en vaatziektes.

Ander onderzoek

"Wij baseren onze voedingsadviezen vooral op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. En die legt op dit moment een aantal studies naar de effecten van noten naast elkaar. Het resultaat daarvan wachten wij eerst af," aldus het Voedingscentrum. Op dit moment vindt het centrum noten vooral een goede vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten.

Calorieën

Het centrum wil ook waarschuwen voor het eten van tevéél noten. Er zitten namelijk niet alleen veel gezonde stoffen in, maar ook veel vet en dus een hoop calorieën.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!