Spannende dag voor veel Limburgse eindexamenkandidaten

Het is vandaag een zeer spannende dag voor veel scholieren. Mag vanmiddag de vlag uit? © ANP
Het is woensdag een zeer spannende dag voor veel Limburgse scholieren. Ze krijgen te horen of ze voor hun eindexamen zijn geslaagd of niet.
In de ochtend krijgen alle middelbare scholen de normen aangeleverd op basis waarvan ze kunnen uitrekenen of hun eindexamenkandidaten zijn geslaagd, gezakt of een 'her' moeten doen.

Zenuwslopend

De meeste scholen zetten alle zeilen bij om de uitslagen ook nog in de loop van de middag aan de betrokken leerlingen te laten weten. Dat betekent dus voor veel scholieren een zenuwslopend middagje.

Vmbo-scholieren

Eén geslaagde vmbo-kandidaat wordt met het goede nieuws overvallen door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. "Het vmbo wordt vaak over het hoofd gezien. Volledig onterecht, want leerlingen zetten hier prachtige prestaties neer. Zij zijn straks de motor van de economie", aldus een woordvoerster. "Gelukkig gaat meer dan de helft van de leerlingen naar het vmbo, want iedereen zit te springen om vakmensen."

Eindexamens

Er hebben dit jaar landelijk ongeveer 213.000 scholieren eindexamen gedaan, alle vormen van voortgezet onderwijs meegerekend. Hoeveel kandidaten er in totaal geslaagd en gezakt zijn, wordt pas later helemaal duidelijk omdat er ook herexamens moeten worden gedaan.