Eis: 22 maanden cel voor ex-PVV'er Heemels

© ANP
Ex-PVV'er Michael Heemels heeft dinsdag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden tegen zich horen eisen.
Ook moet de 36-jarige Herkenboschenaar als het aan de officier van justitie ligt een bedrag van 185.000 terugbetalen aan de PVV.

Partijkas

De 36-jarige Herkenboschenaar wordt ervan verdacht bijna 180.000 euro te hebben gestolen uit de partijkas van de PVV. Toenmalig fractievoorzitter Heemels verduisterde dit geld tussen 2012 en 2016 om zijn drank- en drugsverslaving te betalen. Ook kocht hij er luxe spullen van en betaalde hij er dure trips mee.

Drank en drugs

Het geld dat de oud-PVV'er verduisterde uit zijn partijkas, ging voor een derde op aan drugs en alcohol. De rest gaf hij uit aan luxe spullen en dure trips.

Verkeerd signaal

De officier van justitie vond dat er met enkel taakstraf een verkeerd signaal zou worden uitgestuurd naar de maatschappij. Daarom eiste hij niet alleen een gevangenisstraf, maar ook dat Heemels het bedrag moet terugbetalen.

Toerekeningsvatbaar

Heemels was in de periode waarin hij het geld achterover drukte volledig toerekeningsvatbaar. Dat is gebleken uit een psychiatrisch rapport, dat dinsdagmiddag werd gepresenteerd tijdens de rechtszaak tegen Heemels.
De uitspraak volgt op 3 oktober.