Limburgse gemeenten eisen 900.000 euro asielopvang terug

© ANP
Vijf Limburgse gemeenten hebben in totaal zo'n 900.000 euro uitgegeven aan voorzieningen voor vluchtelingen, die uiteindelijk nooit gebruikt zijn. Dit geld willen ze nu terug.
Dat blijkt volgens De Limburger uit correspondentie tussen gouverneur Theo Bovens en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

8,6 miljoen

In totaal werd er in heel Nederland voor zover bekend zo'n 8,6 miljoen euro door gemeenten uitgegeven aan faciliteiten die nooit in gebruik zijn genomen. Er zijn bijvoorbeeld onnodig gebouwen omgebouwd tot klaslokalen of er is actief gezocht naar geschikte opvanglocaties voor asielzoekers, die uiteindelijk helemaal niet nodig bleken.
In Limburg gaat het volgens de krant om deze vijf gemeenten: Brunssum, Eijsden-Margraten, Gennep, Maastricht en Weert.

Klaslokalen

In Maastricht, Weert en Brunssum ging het geld naar schoolvoorzieningen die uiteindelijk niet nodig bleken. Zo werden op het terrein van het azc in de Maastrichtse wijk Limmel twee schoolpanden verbouwd. Toen de klus klaar was, werd besloten toch op een andere locatie les te geven. Totale kosten: bijna 400.000 euro.
In Weert werd bijna 300.000 euro uitgegeven aan onderwijs dat niet nodig bleek. En in Brunssum nog eens ruim 35.000 euro.

Zoektochten

In Gennep en Eijsden-Margraten pompten de gemeenten geld in de zoektocht naar een goede opvanglocatie. De plannen werden echter afgeblazen toen de asielinstroom in Nederland terugliep.
De gemeenten hebben de bedragen gedeclareerd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar worden deze declaraties onderzocht.