Ten minste acht Limburgse burgemeesters bedreigd

© Marc Chang Sing Pang/Wikimedia Commons
Zeker acht burgemeesters van Limburgse gemeenten zeggen bedreigd te zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd.

Bovengemiddeld

In totaal namen 21 van de 33 burgemeesters van Limburgse gemeenten deel aan het onderzoek. Van hen gaven er acht aan in het verleden bedreigd te zijn. Dat aantal ligt procentueel beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Daar wordt ruim 24 procent wel eens bedreigd. In Limburg gaat het om 38 procent. Op landelijk niveau variëren de bedreigingen van scheldpartijen tot brandstichting of het achterlaten van een bompakket.

Bedreigd

Ook Limburgse gemeenteraadsleden worden ten opzichte van hun collega's in andere provincies vaker bedreigd, hoewel dit verschil minder groot is dan bij de burgemeesters. Limburgse wethouders daarentegen worden minder vaak bedreigd dan hun collega's in de rest van het land.

Eerste indicatie

De ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zien het onderzoek als een 'eerste indicatie van de omvang en aard van de problemen'. Volgens hen wordt 'op lokaal niveau de impact op de lokale democratie gevoeld' en is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid.