Zuid-Limburgers vaak de dupe van autodiefstallen

© iStock
Het aantal autodiefstallen is landelijk in de afgelopen jaren met 40 procent gedaald, maar met name Zuid-Limburgers blijven opvallend vaak de dupe van autodieven.
De vier grote steden en hun aangrenzende gemeenten hebben vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. Maar ook (Zuid-)Limburgers hebben er opvallend vaak last van, onder meer in Maastricht, Heerlen en Valkenburg, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

'Koploper'

In Valkenburg waren er, tussen 2015 en 2017, 6,84 autodiefstallen per 1000 inwoners en daarmee is de gemeente nationaal 'koploper'. Ook in de gemeenten Heerlen (4,47) en Maastricht (4,45) ligt dat cijfer bijzonder hoog, terwijl omringende gemeenten evenmin goed voor de dag komen. Gemiddeld werden in Nederland tussen 2015 en 2017 jaarlijks van elke duizend personenauto’s 1,24 gestolen.
© Bron: CBS

Geavanceerde apparatuur

Landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen af. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere auto's. "Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen'', zegt André Bouwman van de AVc.

GPS-jammers

Duurdere auto's zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten 'GPS-jammers'. "Met zo'n apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord. De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen."
Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenauto's worden teruggevonden. "60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze auto's, vooral Volkswagen Golfjes en Polo's, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht", aldus Bouwman.