Oud-verkeersofficier Spee: maak oorzaak aanrijding bekend

© iStock
De politie zou veel vaker de oorzaak van een aanrijding bekend moeten maken.
Dat zou een afschrikkende werking hebben op mensen die te hard rijden, appen of met een slok op achter het stuur zitten. Dat stelt Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie tegenover L1. Hij pleit bovendien voor meer politiecontroles, zodat de pakkans groter wordt.

Grote letters

"In krantenberichten lees je meestal dat de politie onderzoek doet naar de oorzaak van een aanrijding of een eenzijdig ongeval. Maar daar zou met grote letters bij moeten dat iemand met zijn telefoon zat te klooien", zegt Spee, die er niet voor zou schuwen om heftige foto's te publiceren. "Ik zag laatst een foto van een verkeersdode met een telefoon nog in zijn hand geklemd. Natuurlijk moet je de foto's niet te heftig maken, maar nu is het vaak nog te braaf. De fout ligt bovendien bij de politiek die hard rijden fijn vindt, want de afgelopen jaren is op veel wegen de maximumsnelheid verhoogd."

Harder

Deze vorm van voorlichting gaat volgens Spee hand in hand met harder politie-optreden. "Als je niet corrigeert, gaat men zich automatisch slecht gedragen. De pakkans moet flink omhoog. Ook in Limburg wordt er de laatste jaren minder gehandhaafd. Maar mensen leren het pas als ze het in de beurs voelen. Je ziet bijvoorbeeld dat bij permanente trajectcontroles slechts 0,3 procent van de automobilisten te hard rijdt, omdat ze immers weten dat ze geflitst worden."

Zwarte doos

Spee is bovendien een groot voorstander van een zwarte doos in elke auto en andere technische hulpmiddelen, zoals een automatische snelheidsbegrenzer.