Jan Smeets overweegt minuut stilte voor slachtoffers Londen

© Jean-Pierre Geusens
Jan Smeets overweegt om één minuut stilte te houden op Pinkpop voor de slachtoffers van de aanslag in Londen. "Maar ik weet niet of die mensen erop zitten te wachten. Er zijn mensen die niet eens weten dat er een aanslag is geweest."
Smeets moet straks nog een maal het podium op om iets tegen de festivalbezoekers te zeggen. Hij vraagt zich af of het verstandig is om iets te zeggen over wat hemzelf bezighoudt, namelijk het stilleggen van Rock am Ring, de aanslag in Manchester en die in Londen.

Imagine Dragons

"Daarover overleg ik nog met mijn mensen, maar misschien kun je dit soort dingen beter overlaten aan de bands." Imagine Dragons refereerde er bijvoorbeeld aan, waarop een deel van het publiek een peaceteken maakte.

Bieber

Terugkijkend op de 48ste editie van Pinkpop kan Smeets natuurlijk niet heen om het teleurstellende optreden van Justin Bieber. "Ik heb vooral veel blije kinderen gezien", zegt de Pinkpopbaas. "Ik vind het een soort songfestival. Dat zijn ook een heleboel verkeerde liedjes bij elkaar". Het voordeel is wel dat een heleboel nieuwe jonge bezoekers hebben kennisgemaakt met het festival in Landgraaf, vindt hij: "Maar feitelijk past het niet in de programmering die ik voor ogen heb."

Kleingeld

Opvallend vindt Smeets ook de hoeveelheid kleingeld die door de jonge festivalgangers er zaterdag werd neergelegd bij de verschillende verkoopkraampjes: "Volgens mij hebben heel mensen hun eigen beurs leeggeklopt, want we hebben nog nooit zoveel kleingeld gehad.

Bezoekers

In totaal kwamen er op het festival 87.000 unieke bezoekers. Zaterdag, de dag dat onder anderen Justin Bieber en Martin Garrix optraden, waren en 62.000 mensen op het terrein. Zondag waren dat er 44.000, maandag waren het er 45.000.
Volg Pinkpop via L1: via de radio maandag (16-19u). Op tv elke dag om 17.30u in het L1NWS en een special maandag vanaf 17.55 uur.