Eind juni definitief besluit verkoop Marsna Paper

© L1
De provinciale politiek lijkt schoorvoetend akkoord te gaan met de verkoop van het complex van Marsna Paper in Meerssen.
Ook wil de provincie maximaal 4,3 miljoen euro bijdragen aan de kosten van achterstallig onderhoud en verbetering van de brandveiligheid.

Papierfabriek
De provincie is sinds 2009 de eigenaar van de grond en de gebouwen van de papierfabriek. Het werd gekocht voor 3,3 miljoen euro. Sindsdien verhuurt ze het complex.

Lastig

PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers noemde het 'tegennatuurlijk en lastig uit te leggen' dat de provincie als eigenaar er nu pas achter is gekomen dat er miljoenen nodig zijn voor onderhoud en brandveiligheid.

Nieuwbouw

VVD-fractievoorzitter Herman Nijskens vroeg zich af of nieuwbouw en verplaatsing van het bedrijf geen betere optie is, als in totaal 10 miljoen moet worden geïnvesteerd.

Vijftig banen

Maar volgens het provinciebestuur is er geen reëel alternatief. Want zonder bijdrage van de provincie, gaat de papierfabriek waarschijnlijk failliet en gaan meer dan vijftig banen verloren. 'En dan draait de provincie ook op voor de sanering van het gebied. Dat kost gigantisch veel geld', zo stelde CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. Hij zei verder dat nieuwbouw en verplaatsing van de machines een half miljard euro kost. 'Dus dat zijn opties die onmogelijk zijn', aldus de gedeputeerde.

Neigde ja te zeggen

Een ruime meerderheid neigde er vervolgens naar om 'ja' te zeggen tegen de verkoop van Marsna Paper, inclusief een laatste provinciale investering.

Definitief besluit

Het Limburgs Parlement neemt op 29 juni een definitief besluit over de verkoop van Marsna Paper.