NVWA blokkeert nog eens tientallen pluimveebedrijven

© iStock
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tientallen leghenbedrijven uit voorzorg geblokkeerd omdat het verboden middel fipronil mogelijk in de eieren zit.
Inspecteurs nemen monsters van eieren, leghennen en mest, meldde de NVWA woensdag.

Limburg

Afgelopen weekend werd een Limburgs pluimveebedrijf stilgelegd nadat er een verboden stof is gevonden in hun eieren. Of er woensdag weer Limburgse pluimveebedrijven zijn gesloten, kon een zegsman van de NVWA niet zeggen.
Afgelopen zaterdag werden al zeven andere pluimveebedrijven stilgelegd. De betreffende ondernemingen moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het is nog onduidelijk waar de verontreinigde eieren terecht zijn gekomen en hoe de besmetting precies is gebeurd.

Fipronil

"In het onderzoek heeft de NVWA tot nu toe in eieren geen concentraties aangetroffen die een direct gevaar voor de volksgezondheid zijn", aldus de inspectie. Bij langdurige consumptie van eieren waar fipronil inzit, kan het wel schadelijk voor de gezondheid zijn.

Pesticide

Fipronil wordt onder meer gebruikt als pesticide. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!