MH17: 'Buk-installatie was van Russisch leger'

© ANP
Het team dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, heeft nog meer bewijs gevonden dat het Russische leger achter het neerhalen van het vliegtuig zit.
Dat blijkt donderdag tijdens de presentatie van tussentijdse onderzoeksresultaten door het Joint Investigation Team (JIT),
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 11 Limburgers.

Rechter

In het onderzoeksteam werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen.

Afrondende fase

Het onderzoek naar de mensen achter het neerhalen van vlucht MH17 is in de afrondende fase. Wanneer de rechtszaak kan beginnen is niet duidelijk, zei Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT). "De verantwoordelijken staan binnen vijf jaar voor de rechter", zo zei hij.
Eerder werd al duidelijk dat de rechtszaak in Nederland zal plaatsvinden, waarschijnlijk in Den Haag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!