Provinciebestuur wil alsnog 900 struikelstenen leggen

© Jean-Pierre Geusens
Het provinciebestuur neemt het voortouw om het project om struikelstenen te plaatsen voor 900 Limburgse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog alsnog te realiseren.
Samen met de stichting achter het initiatief en de gemeenten waar geen steentjes liggen, gaat de provincie om de tafel zitten.

Meer geld

Onlangs kondigde het comité achter de struikelstenen aan te stoppen, omdat ze maar 10.000 euro subsidie kreeg van de provincie in plaats van de gevraagde 450.000 euro. Maar de provincie is ook bereid meer geld op tafel te leggen. Daarbij moeten wel gemeenten, of andere partijen, meebetalen. "We gaan dit oplossen en oppakken", zei CDA-gedeputeerde Ger Koopmans.

Unanieme wens

Hij reageerde daarmee op de unanieme wens van de provinciale politiek. Op initiatief van SP-statenlid Jolanda Claessens besprak die de kwestie in een statencommissie.

Wurggreep
Fred Grünfeld, één van de initiatiefnemers, noemt de steun van de politiek en de stap van het provinciebestuur 'heel goed'. "We komen nu uit de ambtelijke wurggreep waar we twee jaar in hebben gezeten", zo zegt hij.
De struikelstenen zijn kubusvormige steentjes die worden gemetseld in de stoep voor een huis waar Joodse en andere slachtoffers van het naziregime hebben gewoond.