Limburgse auto maakt minste kilometers

© Istock
Auto's in onze provincie rijden gemiddeld het minst van alle auto's in Nederland.
Een Limburgse personenauto maakt gemiddeld 11.200 kilometer per jaar, terwijl in koploper Flevoland een auto 14.200 kilometer op de klok zet. Het landelijk gemiddelde is 13.200 kilometer, zo maakt het CBS vrijdag bekend.

Bedrijven en particulieren

Afgelopen jaar werd er in Nederland door alle personenauto's in totaal 118,5 miljard kilometer gereden. Dat is 2,2 procent meer dan in 2015. De stijging komt vooral door het bedrijfsleven, maar ook particulieren maakten meer kilometers. Daarbij waren er ook nog eens meer auto's op de weg.

Record

Het aantal gereden kilometers was nog nooit zo hoog als in 2016. Vergeleken met 2006 is het aantal gestegen met ruim 9 miljard. Op dit moment rijden er 1 miljoen meer Nederlandse personenauto's rond dan tien jaar geleden. Er is vrijwel in elk jaar sprake van groei, behalve in enkele jaren tijdens de economische crisis.

Cijfers

Personenauto's van bedrijven reden vorig jaar 25,3 miljard kilometer, een stijging van 5 procent. Bijna 80 procent van alle personenautokilometers wordt afgelegd door particuliere voertuigen. Zij reden vorig jaar ruim 93 miljard kilometer, een groei van 1,5 procent ten opzichte van 2015.