Geitenhouderijen verhuizen niet massaal naar Limburg

© L1
Er is geen sterke toename van een vergunningsaanvraag van geitenhouderijen die hun bedrijf naar Limburg willen verplaatsten vanuit Noord-Brabant, Gelderland of Utrecht.
Vanwege de afkondiging van een stop op uitbreiding van de geitenhouderij in die provincies werd er verwacht dat er meer houderijen naar Limburg zouden verhuizen. Dit is niet het geval blijkt uit antwoord van het provinciebestuur op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Volksgezondheid

De stop werd vanwege vermeende gevaren voor de volksgezondheid afgekondigd. De provincie Limburg wil niet overgaan tot een verbod op uitbreiding van geitenhouderijen. Wel is het zo dat nieuwe bedrijven zich alleen mogen vestigen in zogeheten landbouwontwikkelingsgebieden, omdat daar vaak weinig mensen wonen.

Weigering

De provincie respecteert wel als gemeenten een bouwstop voor geitenhouderijen afkondigen, zoals Weert en Nederweert. Dat geldt ook voor het weigeren van een vergunning door Gulpen-Wittem voor een geitenhouderij in Eys en het wél verlenen van een vergunning door Gennep voor een bedrijf met twee duizend geiten.

Bevoegdheden

‘Dat valt allemaal binnen de aan gemeenten toebedeelde bevoegdheden en verantwoordelijkheden. De provincie is niet het bevoegde gezag voor het verlenen van vergunningen’, zo laat het provinciebestuur weten aan de PvdD.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!