Coalitie Roermond vraagt Van Rey terug te treden

© ANP
Voor de coalitiepartijen van de gemeente Roermond is de veroordeling van Jos van Rey de bekende druppel. Hij moet nu de eer aan zichzelf houden en vertrekken uit de gemeenteraad, zo stelt de coalitie.
De coalitie spreekt nogmaals haar afkeur uit 'over de geconstateerde feiten die tot de strafrechtelijke veroordeling van de heer Jos van Rey hebben geleid.'Gegijzeld

Volgens coalitiepartijen D66, Demokraten Swalmen, GroenLinks, PvdA, VVD en het CDA heeft de situatie rondom Van Rey de stad Roermond 'gegijzeld'. "De feiten liegen er niet om. Deze zaak kent alleen maar verliezers." De partijen stellen dat Van Rey de gedragscode van de gemeente niet heeft nageleefd. "Bestuurders die dat niet inzien, verdienen geen plek in onze raadzaal. Nu niet, maar ook niet in de nabije toekomst."


Terugtreden

Tijdens een extra raadsvergadering op 8 september 2016 zei de coalitie het vertrouwen in Van Rey op. De ervaren politicus zit echter nog altijd in de Roermondse gemeenteraad, als kopstuk van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). "Alleen de heer Van Rey zelf en de LVR kunnen de politieke impasse doorbreken. Een groot bestuurder weet wat het te doen staat in het belang van iedereen die onze stad lief heeft."


Moeilijke periode

In een officiële reactie laat de gemeente Roermond weten dat het blij is dat de zaak Van Rey eindelijk is afgesloten. "We laten met deze uitspraak een moeilijke periode achter ons. Deze zaak heeft de gemoederen in Roermond en daarbuiten op velerlei manieren bezig gehouden en heeft soms heftige emoties losgemaakt."

Geen reden om op te stappen

Later op de dag reageerde Van Rey's partij, de LVR, op het statement van de Roermondse coalitie. Volgens de partij 'is er geen enkele reden om op basis van geldende wetgeving in combinatie met dit vonnis, Jos van Rey van de kandidatenlijst te halen of te verzoeken zijn huidige Raadszetel op te geven.' De partij wil daar ook geen verdere discussie over aangaan.