Pilot in Peel en Maas voor opsporing criminelen

© iStock
In de gemeente Peel en Maas start binnenkort een landelijke pilot om te kijken hoe banken meer gegevens kunnen delen met overheidsdiensten om te helpen bij het opsporen van georganiseerde misdaad.
De landelijke pilot wordt gedaan door het Regionaal Expertise en Informatie Centra (RIEC).

Netwerk blootleggen

In het RIEC werken gemeentes, opsporingsinstanties, justitie en de belastingdienst samen om criminele netwerken bloot te leggen. Banken moet nu wel al verdachte transacties melden. De proef moet uitwijzen wat er nog meer mogelijk is om criminelen aan te pakken.

Rabobank

De gemeente Peel en Maas heeft zich aangemeld als testlocatie en de Rabobank gevraagd als partner. Voor gemeentes kan het interessant zijn om te weten wat het vermogen is van een hennepteler of een overzicht te hebben van de hypotheken van een verdachte partij. Dit soort informatie is nu vaak niet beschikbaar.

Ondermijning

Opsporingsdiensten en gemeentes hebben steeds meer aandacht voor de vermenging van de onder- en bovenwereld om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. De gemeente Peel en Maas organiseert deze week ook een symposium waarin ondermijnende criminaliteit centraal staat.