Koopmans voert druk op om voor herindeling te stemmen

Ger Koopmans. © Harry Heuts
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans heeft vrijdagavond de druk op de drie raadsleden van het CDA in Landgraaf verder opgevoerd om komende maandag vóór herindeling met Heerlen te stemmen.
Koopmans kwam hoogstpersoonlijk naar de algemene ledenvergadering van het CDA in Ubach over Worms om met de 35 aanwezigen in discussie te gaan.

Cruciaal

Hij betoogde nogmaals waarom hij vindt dat de CDA-fractie akkoord moet gaan met de fusie met Heerlen. Het ‘ja’ van de christendemocraten is cruciaal, omdat dan een meerderheid in de gemeenteraad van Landgraaf akkoord is met het samengaan met Heerlen. Koopmans sprak anderhalf uur met de leden en vertrok na de pauze.

Publiek geheim

Hij noch CDA-fractievoorzitter Gaston Huth wilde vertellen welk advies de vergadering aan de drie fractieleden geeft. Publiek geheim is dat een ruime meerderheid van de leden tegen herindeling is. Maar omdat de fractieleden autonoom zijn, zouden ze dat standpunt maandag nog naast zich neer kunnen leggen. Huth zal vanochtend eerst de coalitiegenoten van het CDA informeren over het verloop van de vergadering van vrijdagavond. Daarna treedt hij naar buiten.

Druk

Ongeacht het advies van de ledenraad is duidelijk dat de druk op de raadsleden Huth, Wim Haan en Sjaak Reumkens enorm is. De coalitiepartijen SP, PvdA, GroenLinks, VVD en fractie Haarbosch hebben tien zetels en verwachten (lees: eisen) dat hun partner CDA vóór de fusie stemt. Met steun van de christendemocraten komen de voorstanders op dertien zetels, precies één meer dan de twaalf raadsleden die tegen een herindeling zijn. Slechts één afwijkende stem van het CDA is genoeg om het voorstel van tafel te vegen. Bekend is dat Haan niet te vermurwen lijkt om in te stemmen met samengaan met Heerlen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!