Vliegveld Budel wist dinsdag al van helikopterkaping

© Bing Maps
De beheerder van het vliegveld in Budel wist dinsdag al dat criminelen op het vliegveld een helikopter wilde kapen, en dat de politie daarbij zou ingrijpen.
De beheerder werd daarbij door de politie steeds op de hoogte gehouden.

Helikopter

De politie wist dat de Amsterdamse criminelen een helikopter hadden gehuurd die ze op Kempen Airport, vlak tegen de provinciegrens bij Weert, zouden gebruiken. Met die helikopter moest een zware crimineel bevrijd worden uit de gevangenis in Roermond.

Actie

De luchthaven werd dinsdag al op de hoogte gesteld, en kreeg daarbij te horen dat de politie in actie zou komen op het moment dat de criminelen in Budel aankomen. Woensdag kreeg het vliegveld het telefoontje van de Amsterdamse politie. Op dat moment stonden er twee gehuurde helikopters klaar op het Budelse beton.

Stand-in politieman

"Een aantal rechercheurs kwam hier met een busje naartoe", vertelt een woordvoerster van het vliegveld. "Een politieman heeft als stand-in voor mij de betrokkene opgevangen. Hoe het toen precies verder is gegaan, heb ik niet gezien, ik had mij teruggetrokken. Maar er is niets heel spannends gebeurd."

De politie wil helemaal niets vertellen over de actie op Kempen Airport. Het is ook onduidelijk of de criminelen op de grond wilden toeslaan, of de helikopter pas in de lucht wilden kapen.
Roosteren
De kapers wisten na ingrijpen van de politie te ontsnappen. Twee vallen er in Maarheeze in handen van de politie, voor twee anderen eindigde de vluchtpoging in Roosteren. Eén van de mannen daar kwam door politiekogels om het leven, de ander werd opgepakt. Verschillenden anderen zijn nog op de vlucht.

Lees ook : Verdachten helikopterkaping nog op de vlucht