Excuses staatssecretaris na vrijlating doodrijder Meijel

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft zijn excuses aangeboden aan de familie van het meisje dat in 2013 samen het haar opa en oma werd doodgereden in Meijel.
De familie werd niet op tijd geïnformeerd over de vervroegde vrijlating van de dader. Dat had wel gemoeten, aldus Dijkhoff.

Vrijlating

Dijkhoff herhaalde dinsdag tegenover de Tweede Kamer dat hij het niet eens is met de beslissing, waardoor de Poolse dader naar huis mocht om zijn zwangere vriendin te bezoeken. De man reed het meisje en haar grootouders dood in Meijel. Hij mag niet meer terugkeren in Nederland.

Lees ook: Doodrijder Meijel vervroegd vrij en terug naar Polen

Slecht besluit

Volgens Dijkhoff had de Raad voor Strafrechtstoepassing (RSJ) anders kunnen beslissen, omdat de samenleving ernstig was geschokt. "Een slecht besluit", aldus Dijkhoff. Hij zegt ervan te balen, net als dat de familie ook nog eens te laat werd ingelicht over de vrijlating.

Ophef

De vrijlating, formeel een strafonderbreking genoemd, heeft tot grote ophef geleid. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower uitte zware kritiek op de beslissing en wil strenger beleid. Hij vroeg Dijkhoff zelfs de leden van de RSJ te ontslaan of in ieder geval niet opnieuw aan te stellen.

Stoel

De zaak heeft al eerder veel aandacht gekregen. Toen de Pool in 2014 in eerste instantie maar 120 uur werkstraf kreeg, gooide de woedende vader van het meisje een stoel naar de rechter in Roermond. In hoger beroep kreeg de Pool vijftien maanden cel.