Gedeputeerde Geurts vreest zinkmijn in Wallonië

Gedeputeerde Eric Geurts. © Provincie Limburg
PvdA-gedeputeerde Eric Geurts denkt dat een zinkmijn in het Waalse Plombières een negatief effect heeft op de mogelijke komst van de Einstein Telescoop naar het Heuvelland.
Plombières ligt vlak over de grens bij het Drielandenpunt in Vaals. De Einstein Telescoop is een detector van zwaartekrachtgolven en bestaat uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang. Uit onderzoek is gebleken dat de geologie van het Heuvelland het meest geschikt is voor de Telescoop.

Proefboringen

"Maar als er een zinkmijn komt of er proefboringen worden gehouden, kan dat wel eens niet langer het geval zijn vanwege de reuring in de bodem die dan plaatsvindt", aldus Geurts in een statencommissie. Ook vreest hij voor negatieve gevolgen voor natuur en landschap en voor het toerisme.

Exacte plannen

Geurts wil wel een slag om de arm houden omdat hij nog niet precies heeft kunnen achterhalen wat de exacte plannen zijn in Plombières. Daarom heeft het provinciebestuur in een brief de Waalse regering uitgenodigd voor een gesprek. Want die is verantwoordelijk voor het eventueel verlenen van een vergunning. De gedeputeerde vindt het wel jammer dat de provincie niet vooraf is geïnformeerd over het plan door Wallonië.
Bij ontwikkelingen in Belgisch-Limburg en de Duitse grensregio die effect hebben op Limburg gebeurt dat wel, zo stelt Geurts.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!