Bouw van miljoenen kostende kippenstal van start

© L1
In Venray is woensdag begonnen met de bouw van een nieuwe innovatieve kippenstal.
In de Kipster, zoals de stal heet, komt een scharrelstal waarin bomen staan. Hierin kunnen de kippen slapen en schuilen. Daarnaast komt er een omheinde wei, zodat ze ook naar buiten kunnen. Gedeputeerde Hubert Mackus stortte ter gelegenheid van de bouwstart het eerste beton.

Pluimveestallen

De stal is ontworpen door Ruud Zanders, lector gezonde pluimveehouderij uit Venray, en moet een voorbeeld worden voor pluimveestallen in de toekomst. "De stal is zo ontworpen dat de kippen zich thuis voelen. Ze kunnen schuilen tegen regen en spelen. Daar is allemaal rekening mee gehouden", aldus Zanders.

Zeven miljoen

In de stal komen 24.000 kippen die goed zijn voor zeven miljoen eieren per jaar. Normaal zouden in zo'n stal 100 duizend kippen worden gehouden. Ook is de bouw van de stal zo'n 25 procent duurder dan een gewone stal.

Lidl

Om toch winst te maken moeten de eieren uit de stal zo'n 10 cent duurder zijn dan andere scharreleieren. Daarover zijn afspraken gemaakt met supermarktketen Lidl. Die gaan de eieren de komende vijf jaar verkopen.

Zonnepanelen

De Kipster heeft 1100 zonnepanelen op het dak. Daarmee wekt het meer energie op dan het verbruikt. Ook worden de best beschikbare technieken toegepast om fijnstof en ammoniak terug te dringen.

Subsidie

Het is de bedoeling het concept uit te rollen in binnen- en buitenland. Hoeveel de bouw van De Kipster precies kost, wilde Ruud Zanders niet zeggen. Het gaat om miljoenen. De provincie heeft een subsidie van 2 ton gegeven voor de experimentele kippenstal.
Audio: Bouw van miljoenen kostende kippenstal van start (19 apr 2017)
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.