Limburgse Kamerleden blij met regeerakkoord: 'Veel Limburg'

© Flickr/Christian van Elven/CC BY-ND 2.0
De Limburgse Kamerleden van de coalitiepartijen zijn enthousiast over het nieuwe regeerakkoord.
Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Steun

"Ik hoop op steun van veel meer partijen dan alleen de partijen die nu deel uitmaken van het kabinet. Ook al zit je niet in de regering, als je eerlijk kijkt naar de plannen, dan kun je alleen maar enthousiast worden", aldus Raymond Knops.

Vinger in de pap

De CDA'er uit Horst had een flinke vinger in de pap bij de totstandkoming van het nieuwe regeerakkoord. Daarbij heeft hij nadrukkelijk gekeken naar het Limburgse belang.

Limburger

"Ik zit de helft van de week in Limburg, ik ben er geboren, ik voel me Limburger. Als lid van het formatieteam heb ik dit keer heel actief kunnen bijdragen aan het regeerakkoord. Ik heb er echt wel op gelet dat er voldoende regionaal geluid in zit. Er zit ook veel Limburg in en dat is wel eens anders geweest", aldus Knops, die sinds 2005 in de Kamer zit.Infrastructuur

"Er is heel veel beschikbaar op het gebied van infrastructuur", aldus Knops. Daarmee refereert Knops aan de 6,2 miljard euro die het nieuwe kabinet uittrekt voor het wegennet, spoor en vaarwegen. "Juist een provincie als Limburg heeft daar veel mee te maken. Denk aan alle spoorverbindingen die bij de grens niet lekker lopen".


Enthousiast

Knops is niet over alle plannen enthousiast. "Er zitten altijd puntjes in die niet mijn keuze zijn. De wietteelt is niet een punt waar ik heel enthousiast van word. Maar dat zijn typisch van die dingen die je in een onderhandeling van elkaar moet accepteren."

Onderwijs

De 1,9 miljard voor onderwijs zijn mede te danken aan de Limburgse actievoerder Jan van de Ven. Dat zegt D66-kamerlid Rens Raemakers bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord.

Werkomstandigheden

Van de Ven is de voorman van PO in Actie, de belangengroep die pleitte voor het verbeteren van de werkomstandigheden in het basisonderwijs.

Wietteelt

Raemakers is daarnaast blij met de experimenten rond het legaliseren van de wietteelt. Het jongste kamerlid heeft van veel Limburgse gemeenten een oproep gekregen om de proef te mogen uitvoeren. "Ik ga er als Limburger zeker voor pleiten om die experimenten met de wietteelt in Limburg als grensregio gaan plaatsvinden".

Belemmeringen

VVD-er Chantal Nijkerken vindt dat het regeerakkoord de belemmeringen van de grenzen in de regio aanpakt. Werken en wonen over de grens zou daarmee makkelijker moeten worden. Volgens de politica is er veel aandacht voor de problematiek die in Limburg wordt ervaren.

Arbeidsmarkt

"Die problemen zitten voor een deel op de arbeidsmarkt. Er liggen heel veel kansen en het wordt tijd om actie te ondernemen," zegt Nijkerken. "Daar is echt specifiek aandacht voor. Ook samen met de regeringen van de deelstaten in Duitsland en Vlaanderen. Samen kunnen we daarin sterk optreden."