'Zorgclown' en demente vrouw gaan viral

Meer dan 1,2 miljoen mensen zagen via onder meer Facebook een L1-reportage over miMakkerclown Resie Heugen.
Een miMakker is wat anders dan de cliniclowns, die proberen zieke kinderen weer te laten lachen.
Dement
Verkleed als clown maakt Resie op intieme wijze contact met mensen die zwaar dement zijn. Ze probeert hen te bereiken door ze te benaderen via aanrakingen, geluiden en zang. Een rood neusje, kleurige outfit en schattige attributen zijn voor mensen met dementie nog herkenbare dingen uit het verleden.
"Ik kon na de reportage niet meer over straat of naar de winkel zonder herkend te worden", vertelt Resie. "Mijn dochter wilde niet meer met mij naar de winkel, want er kwam niks meer van boodschappen doen terecht. Ik werd constant aangehouden door iedereen. Dus mijn dochter was niet zo blij met me", lacht Resie.
Geen kunstje
Na de reportage kreeg Resie verzoeken van media door het hele land, maar daar heeft ze niet aan meegewerkt. "Het is geen kunstje dat je zomaar even kan doen. Het is uniek dat in de beelden te zien is hoe ik met een mevrouw met een zware vorm van dementie contact maak. Want ondanks de dementie, hebben die mensen ook nog altijd gevoelens. Verdriet, woede, blijdschap. En daar moet je zorgvuldig mee omgaan."
Andere blik
L1-verslaggever Sjoerd Van Heugten heeft Resie nog eens opgezocht, maanden nadat hij de reportage over haar heeft gemaakt. Om te kijken hoe het nu met haar gaat. "Mensen gaan toch met een andere blik naar je kijken. Ik ben niet iemand met een neus op die leuk komt doen. En ik ben blij dat ik dat heb kunnen laten zien", vertelt Resie.