Terugkijken: Explosievendienst brengt bom tot ontploffing

© Jean-Pierre Geussens
Twaalf woningen waren ontruimd, het scheepvaartverkeer tussen Maastricht en Born werd stilgelegd en vliegtuigen mochten tijdelijk niet boven het gebied vliegen. Vrijdagochtend heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) de gevonden bom uit de Tweede Wereldoorlog in Itteren tot ontploffing gebracht.
"We hebben er alles aan gedaan om de bom veilig te laten ontploffen", laat burgemeester van Meerssen Mirjam Clermonts-Aretz weten bij L1 Radio.

500-ponder
Half april werd het explosief gevonden langs het Julianakanaal tijdens graafwerkzaamheden. Aangezien de bom niet verplaatst kon worden, vanwege een onstabiel ontstekingsmechanisme, liet de EOD deze zogenoemde 500-ponder vrijdagmorgen gecontroleerd ontploffen.
Bekijk hier hoe de bom tot ontploffing werd gebracht.

Verbod

Naast de maatregel om woningen te ontruimen, was er vrijdag ook een vaarverbod tussen Maastricht en Born. Boven dit gebied mocht tijdelijk ook niet gevlogen worden. Ook is er speciaal voor de ontploffing een tijdelijk schiereiland bij Itteren aangelegd.
Mensen die in de omgeving wonen, moesten binnen blijven. Binnen het gebied grazende dieren werden tijdelijk in een andere wei gezet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!