Rechtbank buigt zich over Wmo-beleid gemeente Heerlen

© Thinkstock
De rechtbank in Roermond buigt zich maandag over de vraag of het Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning) van de gemeente Heerlen deugt.
Inwoners van de gemeente die gebruikmaken van de Wet maatschappelijke ondersteuning kunnen nog maar kiezen uit acht grote zorgverleners.

Protest
Dit stuitte op verzet van inwoners, die noodgedwongen van zorgverlener moesten veranderen Ook kleine zorgverleners, die niet tot deze acht grote zorgverleners behoren, tekenden protest aan. Zij verliezen cliënten en kunnen daardoor niet meer voortbestaan.

Spannende dag
Voor May Schmetz uit Heerlen is het een spannende dag. Hij is een vaste bezoeker van dagopvang 'De 2e Kamer.' Door de beleidswijziging mag hij daar nu niet meer verblijven en dat vindt hij jammer. "Ik voel me hier thuis. Het is net een familie waar je in terecht komt. Dat komt door het kleinschalige, dat is toch anders dan het fabrieksgebeuren", vertelt Schmetz.

Bodemprocedure
Inmiddels heeft de gemeente Heerlen al drie keer een kort geding verloren. In de bodemprocedure van maandag wordt door de rechters bekeken of het Wmo-beleid van de gemeente Heerlen juridisch klopt.