ABP zet twee bedrijven op zwarte lijst

© ANP
Pensioenfonds ABP in Heerlen heeft een Russische en een Indiase onderneming op zijn 'zwarte lijst' gezet. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.
Op deze lijst staan bedrijven waar het pensioenfonds niet in wil investeren, op grond van zijn beleid voor verantwoord beleggen. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Wapenproductie

Het gaat om Motovilikha Plants JSC uit Rusland en Larsen & Toubro uit India. Uit onderzoek is gebleken dat de Russische onderneming is betrokken bij productie van clusterwapens.
Larsen & Toubro is uitgesloten omdat de onderneming volgens het pensioenfonds onvoldoende meewerkt om het vermoeden van rechtstreekse betrokkenheid bij de productie van kernwapens te weerleggen.

Aandelen

ABP had geen belegging in Motovilikha Plants JSC. Het aandelenbelang van ABP in Larsen & Toubro, met een waarde van 20 miljoen euro, is inmiddels verkocht.

Zwarte lijst

Op de ABP-lijst, die tweemaal per jaar wordt geactualiseerd, staan nu zeventien bedrijven. Het merendeel betreft ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterwapens. Dat zijn granaten, raketten en vliegtuigbommen die een groot aantal kleinere explosieve ladingen verspreiden, vaak over een groot oppervlak. Veel bommetjes ontploffen niet en kunnen vooral voor burgers nog jarenlang een gevaar vormen.

Pensioenfonds

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste ter wereld. Het fonds telt 2,8 miljoen deelnemers en heeft een belegd vermogen van 334 miljard euro.